Opposed Sensations

by Max Savikangas

for bandoneon and string quartet

Empty sheet

Max Savikangas

Opposed Sensations

Music Finland

Description

Bandoneon on concertina-nimisen saksalaisen kansanmusiikkisoittimen sukuinen soitin, muistuttaen äänentuotoltaan ja soinniltaan harmonikan sointia. Se lienee nimetty saksalaisen keksijänsä Heinrich Bandin (1821–1860) mukaan. Soitin oli alun perin tarkoitettu uskonnollisessa ja populaarimusiikissa käytettäväksi, mutta merimiesten ja emigranttien mukana bandoneon kulkeutui 1800-luvun lopulla Argentiinaan, jossa se vakiintui olennaiseksi osaksi sikäläistä tango-orkesteria. Bandoneonin sointi on toisaalta viehättävän heleä, mutta tarvittaessa myös läpitunkevampi ja kantavampi kuin harmonikan, lisäksi polvea vasten soitettava aksenttitekniikka mahdollistaa erittäin iskeviä tehoja. Kosketin- ja lehdykkäasettelu, joita on bandoneonille kehitelty useita erilaisia, on erilainen kuin harmonikassa: kumpikin sormio on sävelasettelultaan näennäisen sekava, keskenään erilainen, ja lisäksi paljetta vetäen ja työntäen saadaan aikaan eri sävel, vailla ilmeistä logiikkaa tai symmetriaa. Bandoneonin huomattavan vaivalloisesti haltuun otettavat koskettimistot antavat kuitenkin palkinnoksi mahdollisuuden laajojen sävelhyppyjen ja tiettyjen sointukulkujen ja repetitioiden ketterään toteuttamiseen. Tämä teos on sävelletty varsin yleistä ns. reiniläistä 142-sävelistä koketinasettelua (Rheinische Tonlage) ajatellen, jota argentiinalaiset bandoneonistit käyttävät.

Opposed Sensationin, joka syntyi Niko Kumpuvaaran aloitteesta, lähtökohtana oli luoda konserttipari argentiinalaisen säveltäjäbandenonisti Ástor Piazzollan (1921-1992) teokselle “Five Tango Sensations” (1989) bandenonille ja jousikvartetille. Tarkoitus ei ollut säveltää lisää tango nuevoa, vaan ottaa Piazzollan mainittu teos lähtökohdaksi tutkimusretkelle siihen, millaiseen ilmaisuun bandoneon jousikvartetin kanssa nykymusiikissa pystyy. Tiettyjä viitteiä ja vastakohtaisuuksia Piazzollan teokseen saattaa kuulija huomata, kuten tangoilmaisuun yleisemminkin, tietenkin nykymusiikkisuotimen läpi kuultuna. Sävellysprosessiin sisältyi worshop-työskentely Niko Kumpuvaaran kanssa bandoneonin sointimahdollisuuksien tutkimiseksi ja uusien soittotapojen kehittelemiseksi, mistä haluan lämpimästi kiittää Nikoa. Samoin kiitokset Teoston sävellystilaustoimikunnalle sävellystilaushankkeen rahoittamisesta.

Max Savikangas 2013


Instrumentation

2vln, vla, vlc, bandoneon


Category

Chamber Works


Premiere

To be performed together in a concert program with Astor Piazzolla's composition Five Tango Sensations for the same instrumentation.


Movements

1. Awake, 2. Hating, 3. Tranquility, 4. Dormirse (Falling Asleep), 5. Courage


Commisioned by / dedications

Commissioned by and dedicated to Niko Kumpuvaara.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF22926


+ Add information