On the Crest of Waves

by Uljas Pulkkis

Nocturnes

7 fantasies for symphony orchestra

Empty sheet

Uljas Pulkkis

On the Crest of Waves

Music Finland

Description

Uudessa orkesteriteoksessani On the Crest of Waves on seitsemän suurempaa taitetta, jotka olen nimennyt fantasioiksi. Taitteet soitetaan tauotta yhteen, joten kyseessä on yksiosainen suurimuotoinen teos. Fantasioille olen antanut nimet, jotka kuvailevat musiikillisia tapahtumia ulkomusiikillisin mielikuvin. Kaikissa taitteissa kuullaan veden aaltoilua muistuttavaa musiikkia, aina liplatuksesta hyökyaaltoihin. Taitteita sitovat yhteen paitsi erilaiset aallot, myös yhteinen ydinmotiivi: pieni musiikillinen aihe, joka kuullaan ensimmäisen kerran aivan teoksen alussa. Tämä pieni aihe ratsastaa läpi teoksen aaltojen harjoilla, englanniksi On the Crest of Waves.

Ensimmäinen fantasia on johdanto, jonka sisällä tapahtuu esittely ja kehittely. Päämotiivin jälkeen kuullaan kaksi suurta aaltoa jousilla ja puupuhaltimien soolo. Puiden soolon jälkeen raskaat tuttisoinnut avaavat tien kehittelylle, jossa päämotiivia kuljetetaan jousiston läpi alkaen solistisista jousista ja päättyen koko sinfonisen jousiston hehkuun.

Toisen fantasian nimi on Rannalla. Tämä taite muistuttaa kokemusta, jonka sain Islannissa valtameren rannalla: suuret aallot löivät rantaan valtavalla voimalla ja metelillä mutta kuitenkin rauhallisesti. Tässä lyhyemmässä taitteessa suuret musiikilliset aallot vaihtuvat limittäin orkesterissa.

Kolmas fantasia Tuuli kuvaa tuulen yltymistä ja sen myötä aaltojen muuttumista pienestä liplatuksesta vaahtopäiksi. Tempo ja intensiteetti kasvavat hieman, kunnes taite loppuu kahteen suureen sointuun.

Neljännessä fantasiassa Raju meri ollaan merellä. Vilkas musiikillinen tekstuuri heiluttelee ydinmotiivin palasia kuin merellä tuulessa. Ensimmäinen suurempi huipennus koetaan, kun kolme suurta aaltoa tuttiorkesterin voimin avaa rekisterin koko orkesterin laajuudelta suureen paloon.

Viidennessä fantasiassa Lähestyvä myrsky aloitetaan edellisen huipennuksen jälkeen ikään kuin hiljaisemmasta musiikista, mutta väliin tupsahtelee tanssillisia eleitä, jotka ennakoivat varsinaista myrskyä. Lopulta myrsky saapuu, ei uhkaavana haaksirikkomusiikkina, vaan valtavana tanssikoneena, joka huipentaa teoksen ajallisesti kultaisen leikkauksen pisteessä.

Kuudes fantasia Tyven on oikea hiljaisempi taite, joka tällä kertaa säilyy rauhallisena. Ydinaiheesta punoutuu melodia, joka väikkyy soolojousten lomassa saaden kaikuja ja värityksiä.

Viimeinen fantasia Aalloilla on epilogi, jossa punotaan yhteen ensimmäisen ja toisen fantasian tekstuureita. Tempo vaihtelee usein, mutta tunnelma on rauhallinen. Teos päättyy samaan kohtaan, mistä alkoikin.

© Uljas Pulkkis (2003)

RSO (kommentti teoksen kantaesitykseen 21.1.2004)


Instrumentation

3333 4231 12 1, pno, org, str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Sakari Oramo, Helsinki, January 21, 2004


Movements

1. Introduction, 2. On the Shore, 3. The Wind, 4. Rough Sea, 5. Approaching Storm, 6. The Calm, 7. On the Waves


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF17838


+ Add information

Score


95 pages
A3-portrait

33.00 € 30.00 € excl. vat