Obinugrilaiset riitit

by Harri Ahmas

Empty sheet

Harri Ahmas

Obinugrilaiset riitit

Music Finland

Description

Obinugrilainen sielunmaisema on kiehtova. Venäjällä Uralin takana elävät hantit ja mansit kuuluvat suomalais-ugrilaisia kieliä puhuvien kansojen ugrilaiseen haaraan.

Näillä Objoen ja sen sivujokien varsilla asuvilla kansoilla on varsin mielenkiintoinen runous ja uskonto.

Jumalaista syntyperää, Ylisen Jumalan luomuksia ovat haltiat ja haltiattaret, joille alueelle tuotu kristinusko on antanut oman lisänsä. Haltiat ovat ihmisten apuna elämän vaikeuksissa; silloin kun hän on ‘joutunut kuoppaiseen maahan’. Haltioille ja haltiattarille kohdistetut rukoukset ja kutsut kuuluivat shamaanien työtehtäviin. Niin kuin muissakin luonnonuskonnoissa metsän eläimillä, kuten karhulla ja kuusijalkaisella hirvellä, on tärkeä asema.

Säveltämilläni viidellä riitillä ei ole yhdelläkään mitään yhteyttä obinugrilaisen kansanmusiikkiin. Riitit liittyvät toisiinsa muutamalla sävelaiheella.

Sävellysten inspiraationa on ollut hantien ja mansien myyttinen maailmankuva. Ainoa kosketuspinta obinugrilaisuuteen on ehkä se, että säveltäjä on suomalais-ugrilainen.

Riitit nro 4 ja 5 on sävelletty syksyllä 2008 Savonlinnan orkesterin tilauksesta. Kolme ensimmäistä Riittiä orkesterille on sävelletty saman vuoden keväällä alunperin septetto kokoonpanolle. Riitit voidaan esittää eri järjestyksessä tai esim. kolmen Riitin ryhmänä, mutta säveltäjän näkemys on seuraava:

Riitti nro 1 Aamulaulu kultaiselle valolle: Kun Ylinen Jumala oli tavoittamattomissa, shamaani yritti lähestyä Jumalan poikaa tai pojanpoikaa ‘Kultaista Valoa’.

Riitti nro 2 Sininen Huuru pimeässä kodassa: Täydellä intensiteetillä toimiakseen shamaani tarvitsi pimeän kodan, jossa rummuttavalle kärpässienistä huumautuneelle tietäjälle haltia ilmestyi Sinisenä Huuruna.

Riitti nro 3 Karhutanssi: Karhujuhla oli arktisessa talvessa kiihkeä, pyhä juhla. Väkevän ja kunnioitetun vastustajan kuolema manasi esiin hurjan huipentuman, jonka aikana haltia ilmestyi.

Riitti nro 4 Kohtalonlaulu: Ihmisellä on tarve jättää itsestään jälki oman heimonsa, yhteisönsä hengen maailmaan. Kohtalonlaulu kertoo laulajan elämäntarinan ‘oman sadun, oman legendan’.

Riitti nro 5 Shamaani kutsuu Nikolai Ihmeiden tekijää: Kristinuskon vaikutuksesta haltiat saivat lisää monimuotoisuutta. Mahtava haltia Nikolai Ihmeidentekijä ratsastaa taivaalla valkoisella hevosella. Shamaani esittää rukouksia ja kutsuhuutoja Nikolaille.


Instrumentation

2222 2200 02 0, pno, str [pic, ehn, bcl]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Movements 1-3: Sinfonia Lahti. cond. E. Lasonpalo, June 16, 2016, Lahti, Finland

Movements 4 & 5: Savonlinna Orchestra, cond. H. Vesioja, March 11, 2009, Savonlinna, Finland


Movements

1. Aamulaulu Kultaiselle Valolle (Morning Song for the Golden Light), 2. Sininen huuru pimeässä kodassa (Blue Mist in Dark Hut), 3. Karhutanssi (Bear Dance), 4. Kohtalonlaulu (Song of Destiny), 5. Samaani kutsuu Nikolai Ihmeiden tekijää (Shaman calls for Nicolas the Miracle Worker)


Commisioned by / dedications

Movements 4 & 5 commissioned by Savonlinna Orchestra


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF27837


+ Add information

Score


132 pages
A3-portrait

46.20 € 42.00 € excl. vat

Score


132 pages
Digital (PDF)

18.60 € 15.00 € excl. vat