Noa

by Erik Bergman

per baritone, coro misto ed orchestra

Empty sheet

Erik Bergman

Noa

Novello

Description

Noa pohjautuu vanhaan, alati ajankohtaiseen myyttiin ihmiskunnan tuhosta. Kun Nooa oli Herran käskystä rakentanut arkkinsa ja koonnut sinne eläimet ja perheensä, hukutti vedenpaisumus kaiken elollisen maan päältä. Mutta veden noustua vuorten yläpuolelle Jumala antoi taivaan lähteiden sulkeutua, tuuli puhalsi aavojen yli ja tulva laskeutui. Taru kertoo kuinka kyyhkynen palasi ensimmäinen viheriöivä lehti nokassaan, kuinka Nooa poistui arkista ja kuinka hän kiitokseksi elämän palautumisesta uhrasi Herralle, joka puolestaan kohotti taivaalle korkean kaaren sovinnon merkiksi.

Solisti personoi Nooaa. Eläinten näkeminen saa hänet eräänlaisen primitiivisen ilon valtaan ja vuorotellen hän luonnehtii kutakin niistä. Sävellyksessä ei ole tekstiä, ainoastaan joukko hepreankielisiä sanoja. Sanan ’zipor’ (lintu) kohdalla on Nooalla pitkä kadenssi, jossa hän sekä viheltää että laulaa huilun kanssa taiturimaisen dueton. Kuoro muodostaa taustan.

Teos päättyy hiljaiseen, mietiskelevään rukoukseen taivaan herralle – Elohomille, Adonaille, Jahvelle. Tämä rukous kohoaa lopulta hurmioksi.

Sävellyksessä ei ole käytetty tahtiviivoja – ainoastaan likimääräiset kestot on annettu. Näin tarjoutuu teoksen toteutukselle mahdollisuus joustavaan improvisointiin. Kuitenkin siihen sisältyy joitakin metronomiluvuin määriteltyjä rytmisesti täsmällisiä elernenttejä.

Ani = minä tai minä olen

Zvov = kärpänen

Zipor = lintu

Kelev = koira

Leviatan = krokotiili

Nahasch = käärme

Behemot = villihärkä

Geschem = sade

Majim = vesi

Mabi = vedenpaisumus

Barak = salama

Ra’asch = ukkonen

Ruach = tuuli

Joná = kyyhkynen

© Erik Bergman, 1977


Instrumentation

2222, 4331, 13, 1, str, baryt solo, chx


Category

Vocal and Choral Works, Works for Orchestra or Large Ensemble


Language

He


Opus no.

op.78


Premiere

Matti Lehtinen, baritone, Finnish Radio Symphony Orchestra and Radio Chamber Choir, cond. Leif Segerstam, Helsinki, October 25, 1977


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.