Neljä sinfonista kuvaa

by Harri Wessman

Empty sheet

Harri Wessman

Neljä sinfonista kuvaa

Music Finland

Description

Vuonna 1978 Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry täytti 50 vuotta. Tapahtumaa juhlistettiin mm. järjestämällä orkesterisävellyskilpailu, johon osallistuvien partituurien tuli olla perillä marraskuun 15. päivänä 1977, klo 16.00 mennessä. Tästä pystyn melkoisella varmuudella päättelemään, milloin Neljä sinfonista kuvaa valmistui. Sen on täytynyt tapahtua, niin kuin yleensä käy, juuri ennen määräajan umpeutumista. Tuon sävellyskilpailun voittajakolmikoksi selviytyivät Paavo Heininen, Herman Rechberger ja Leonid Bashmakov. Oma partituurini jäi, niin ajattelin, jonnekin Radion sinfoniaorkesterin nuotiston kätköihin. Jäljelle jäi kalvamaan vain silloin tällöin uusiutuva painajaisuni: yhtäkkiä olisi muka mentävä orkesteriharjoitukseen kommentoimaan tulkinnallisia kysymyksiä sellaisen kappaleen osalta, josta en muista yhtään mitään.

Viime vuonna siivosin nuottihyllyäni, ja suureksi ällistyksekseni löysin omista kokoelmistani tuon vanhan orkesteripartituurin kellastuneen ja pölyttyneen alkuperäiskappaleen. Silmäiltyäni sitä minusta näytti siltä, että sitä ainakin periaatteessa voisi soittaa, ja tarjosin sitä Oulun kaupunginorkesterille kantaesitettäväksi. Olen tietysti kovin iloinen ja kiitollinen, että kantaesitys nyt järjestyy, melkeinpä 18 vuotta sävellyksen valmistumisen jälkeen.

Sävellyksen osat ovat suhteellisen lyhyitä, ääriosat noin 4 minuutin mittaisia, ja lyhyin on Largo, joka kestää vain puolitoista minuuttia. Ensimmäisessa osassa Andante con moto esitellään musiikin keskeisiä aiheita ensin hiukan empivästi, mutta pian saa alkunsa huomattavasti päättäväisempi musisointi.

Largo-osaa hallitsee eräänlainen koraaliaihe, joka siirtyy soitinryhmästä toiseen. Allegro molto on vilkkaan tanssillinen, ja toisen osan koraaliaiheet pilkistelevät ilkikurisesti esiin siellä täällä, nyt aivan erilaisen, kiehuvan ja kuohuvan tunnelman vallitessa. Viimeinen osa Adagio-Allegro alkaa sordinoitujen jousien alakuloisesti laskevalla teemalla, johon puupuhaltimet osallistuvat vilkkain, nousevin kuvioinnein. Tanssillinen Allegro-taite päättää sävellyksen.

© Harri Wessman

(Oulun kaupunginorkesteri)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 28.9.1995)


Instrumentation

3333 4330 13 1, str [3.fl+pic, ehn, bcl, cfag.]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Oulu City Orchestra, cond. Mika Eichenholz, Oulu, September 28, 1995.


Movements

1. Andante con moto, 2. Largo, 3. Allegro molto, 4. Adagio-allegro


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF13263


+ Add information