Narciso

by Juha T. Koskinen

per grande orchestra

Empty sheet

Juha T. Koskinen

Narciso

Music Finland

Description

Aloitin Narcison säveltämisen lokakuussa 1996 Lyonissa Ranskassa ja sain sen valmiiksi heinäkuussa 1997 Kerimäellä. Teoksen mottona on oraakkelin lausumat sanat Narkissoksen syntymähetkellä: ‘Narcisse vivra très vieux à condition qu’il ne se regarde jamais’ – Narkissos elää vanhaksi vain sillä ehdolla ettei hän koskaan syvenny katsomaan itseään.

Näen Narcison monelta osin erilaisena teoksena verrattuna 1995 säveltämääni ensimmäiseen orkesteriteokseeni Fatalité. Jos Fatalité myllertää yhtenä monoliittisena huutomerkkinä, löytyy Narcisosta dialogia, kysymyksiä, epävarmuutta ja umpikujia (voimme kuvitella Eko-nymfin epätoivoisia yrityksiä saada huomiota välinpitämättömän Narkissoksen silmissä). Teoksen lähtökohtana ollut Narkissos-myytti on esillä myös teoksen musiikillisessa materiaalissa: teoksen pääelementteinä ovat peilautuminen eli symmetria, sekä kaiku taikka varjo, eli ’eko’.

Sekä teoksen kokonaismuodolle että sen monille yksityiskohdille on ominaista idea kaiusta taikka heijastumisesta ilmiönä, joka ei klassiseen tapaan ajan kuluessa kuole pois, vaan päinvastoin voimistuu ja loppujen lopuksi ylittää voimassaan ja dramaatisuudessaan moninkertaisesti alkuperäisenä impulssina toimineen ilmiön. Tämänkaltainen ’dramaattinen kaiku’ ei kuitenkaan riitä herättämään itseensä uppoutunutta Narkissosta, ja niinpä Ekon huudot kaikuvat tyhjyyteen.

© Juha T. Koskinen (1998)


Instrumentation

3333 5441 14 2, pno, str:87654 [2.fl+pic, 3.fl+afl, 3.ob+ehn, 3.cl+bcl, 3.fag+cfag]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

(1999 version): Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Sakari Oramo, Musica nova Helsinki, 10 March 1999.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF14094


+ Add information

Score


41 pages
Special size

19.80 € 18.00 € excl. vat