Minne (64./1996)

by Mikko Heiniö

Empty sheet

Mikko Heiniö

Minne (64./1996)

Fennica Gehrman

Description

Korsholman musiikkijuhlien tilaama Minne valmistui kesällä 1996.

Teoksen kaikki kolme osaa pohjautuvat samalle, kvartetista ja tritonuksista rakentuvalle 12-sävelsoinnulle. Ja kun otetaan huomioon, että ensimmäinen osa alkaa hitaalla johdannolla ja kolmas päättyy hitaalla codalla, niin tavallaan kyseessä onkin viisiosainen, symmetrinen kokonaisuus.

Kaikista näistä yhtenäistävistä tekijöistä huolimatta Minne koostuu kolmesta varsin eriluontoisesta osasta. Martellaton taustalla heijastuu rhythm and blues. Cantabilessa espressiivisesti laulava polyfonia kietoutuu urkupistesävelien ympärille; näiden urkupisteiden väreilevästä ja jatkuvasti muuttuvasta soinnista vastaavat lähinnä sellot. Animato on nopea, vaihtuvin tahtilejein sykkivä tanssi.

Otsikko pitää sisällään kolme aspektia, sillä se on paitsi suomea, myös ruotsia ('muisto') ja saksaa ('rakkaus'). Tämän kuultuaan tilaajan edustaja, Ros-Mari Djupsund arveli, että teoksessa on siis myös tulevaisuus-, menneisyys- ja nykyisyysaspektit. Mielenkiintoinen tulkinta, jota en todellakaan tullut ajatelleeksi. Kyllä sen näinkin voi nähdä - kunhan ei ajatella, että kukin teoksen osa edustaa vain yhtä noista kolmesta aspektista.

© Mikko Heiniö 2001


Instrumentation

str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

64./1996


Premiere

Ostrobothnian Chamber Orchestra, cond. Juha Kangas, Korsholm Music Festival, June 27, 1997.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Korsholm Festival


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.