Mao the Chow-Chow

by Markus Fagerudd

Empty sheet

Markus Fagerudd

Mao the Chow-Chow

Music Finland

Description

Helsingin kaupunginorkesteri tilasi vuonna 1992 useilta säveltäjiltä lyhyitä ”eläinaiheisia” orkesterikappaleita konserttiin, jonka teemana oli jatkaa Eläinten karnevaaleja. Kohderyhmä oli ns. perheyleisö. Fagerudd päätti paneutua kiinanpystykorvansa Maon sielunelämään ja sävelsi viisiminuuttisen, monityylisen orkesteriteoksen, jossa ilmaisukeinot vaihtelevat värikkäästi marssista dodekafoniaan.

”Piti tulla koira, mutta tulikin susi”, on säveltäjä kuvannut teosta, joka ei hänen mielestään tavoita riittävän tehokkaasti kohdeyleisöään: lapsille teos on kenties liian vaikeaselkoinen, aikuiselle puolestaan nykymusiikiksi turhan helppo.

Kaupunkikoiran elämähän on nukkumista, syömistä ja ulkona pissaamista. Mao makasikin aina pianon vieressä nukkumassa sävellysvaiheessa. Kun säveltäjä pienellä valkoisella valheella kuljetti teoksensa päähenkilön kantaesitykseen ohi Finlandia-talon vahtimestareitten (”Tästä eivät mene opaskoiratkaan!”), Mao sävellyksen alkaessa tavoilleen uskollisena otti ja nukahti heti.

© Osmo Tapio Räihälä, 10/1998


Instrumentation

3333 4331 12 0, str [pic, ehn, bcl, cbsn]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Helsinki Philharmonic Orchestra, cond. Sakari Oramo, Helsinki, November 25, 1992


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Helsinki Philharmonic Orchestra for Children's Festival


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF13544


+ Add information