Maestoso

by Mikko Heiniö

Muunnelmia Erik XIV:n katkelmasta

variations of a fragments by Eric XIV

Empty sheet

Mikko Heiniö

Maestoso

Fennica Gehrman

Description

Maestoso eli 'Majesteettisesti' viittaa Eerik XIV:een, Ruotsi-Suomen tiettävästi ensimmäiseen kuninkaaseen, joka vaati että häntä kutsutaan "Teidän Majesteetiksenne". Kuten tunnettua, Eerik nai ja kruunautti alhaista syntyperää olevan Kaarina Maununtyttären ja syöstiin velipuolensa toimesta vallasta. Hän oli paitsi lahjakas kirjoittaja ja piirtäjä myös luutun soittaja, jopa säveltäjä.

Eerik XIV:ltä on peräisin Ruotsin musiikinhistorian ensimmäinen kahdeksanääninen kappale, noin puolen minuutin fragmentti, jonka hän kirjoitti vankeudessa — ilmeisesti samalla hiileen kastetulla kynnellä kuin piirrokset puolisostaan. Tämän aiheen otin Maestosossa lähtökohdaksi varsin vapaille muunnelmille. Sävellykseni rakentuu johdannosta, seitsemästä variaatiosta ja koodasta sekä sitten itse teemasta, joka huipentaa teoksen kuudennen ja seitsemännen variaation välissä.

Vähintään yhtä suuri merkitys kuin Eerik XIV:n fragmentilla on yhtäältä spektraalisella 12-sävelsoinnulla ja siitä johdetuilla aineksilla, toisaalta pentatonisella soinnulla, jonka sävelet vastaavat luutun viritystä. Sama materiaali esiintyy jo, niin ikään Eerik XIV:n maailmaan liittyvässä, Kuukonsertossa (2007-2008). Sekä Kuukonsertto että Maestoso merkitsivät minulle valmistautumista säveltämään oopperaa Eerik XIV (2008-2010), jonka Turun kaupunki oli tilannut esitettäväksi marraskuussa, kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Halusin kehittää musiikillisen sanaston, joka olisi valmiina siinä vaiheessa kun oli aika tarttua oopperan ensimmäiseen kohtaukseen.

Maestoso syntyi kesällä 2008 ihan itsenäiseksi teokseksi, kun odottelin oopperalibreton valmistumista. Sittemmin lisäsin sen, jonkin verran muunnettuna, oopperan alkusoitoksi. Alkusoiton keskelle sijoitin puhutun dialogin, joka toimii oopperan prologina. Dialogi käydään vuonna 1584 Liuksialan kartanossa Kangasalla — samalla seudulla kuin kesänviettopaikkani, jossa Maestoson partituuri syntyi.

Mikko Heiniö 2011


Instrumentation

3333 4331 13 1, str [pic, ehn, bcl, cbsn]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Opus no.

88./2008


Premiere

Tampere Philharmonic Orchestra, cond. Hannu Lintu, Tampere, 7 October 2011.


PDF for promotional use

 Download


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.