Maailman alku

by Asta Hyvärinen

Empty sheet

Asta Hyvärinen

Maailman alku

Description

Iida-Vilhelmiina Sinivalon konserttia varten säveltämissäni teoksissa Wired ja Riisuttu maa -sarja kriisejä ja maailman tilaa käsitellään sekä konkreettisen ääneen keinoin että Karri Miettisen teksteissä. Maailman tilaa heijastelevat rosoiset, viiltävät, hauraat ja epävakaat soinnit tulevat esiin etenkin sävellyksissäni Wired ja Riisuttu maa-sarjan V osassa. Käsittelen näissä kappaleissa erilaisia kitkoja, niiden tuottamista eri pinnoilta, kuten sellon kielet eri alueilta, kielisilta eri kohdista, kielten pidin jne. Sellon parina soivan taustan materiaali koostuu pääasiassa erilaisten symbaalien ja rummunkalvojen eri tavoin tuotetuista kitkaäänistä sekä elektronisista äänistä.

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä kitka mielletään usein negatiivisena asiana, vaikka juuri pieni kitka ts erimielisyys voi olla hedelmällisin tilanne uusien ajatusten syntymiselle. Ihmisen ja luonnon välinen kitka on puolestaan jatkuvasti kasvanut, ja tämä on hyvin epäedullinen tilanne ihmiselle, koska luonnon kanssa ei voi neuvotella. Luonto toimii ja valitsee ihmisestä piittaamatta, ja ihmisen olisi parasta opetella elämään luonnon kanssa sovussa, kitkatta.


Instrumentation

vlc, rap, perc, electr


Category

Chamber Works


Language

Fi


Lyricist

Karri Miettinen


Premiere

Iida-Vilhelmiina Sinivalo, cello, Asta Hyvärinen, percussion, Paleface – Karri Miettinen, rap, September 30.9.2020, Helsinki


Movements

Maailman alku; Ilmasto-uskontunnustus; Riisuttu maa I-V


Commisioned by / dedications

Commissioned by and dedicated to Iida-Vilhelmiina Sinivalo


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.