Lintukoto

by Erkki Salmenhaara

Isle of Bliss

"Lintukoto" (Isle of Bliss)

Empty sheet

Erkki Salmenhaara

Lintukoto

Fennica Gehrman

Description

Sinfonia n:o 5, Lintukoto, on vokaalisinfonia, joka on sävelletty 1989 Helsingin yliopiston ilauksesta yliopiston 350-vuotisjuhlia varten.

Teoksen lähtökohtana on sen teksti, Aleksis Kiven hieno, antiikin teemoihin pohjautuva filosofinen runoelma, jota joko voi tulkita allegorisesti yliopiston ja yhteiskunnan välisten suhteiden ja tiedon olemuksen kannalta tai sitten olla tulkitsematta. Omasta puolestani tulkitsisin tekstin pikemminkin filosofis-runollisesti kuin allegorisesti, joskin voi ajatella, että samoin kuin ’onnellisten saaren’ asujaimet joutuvat sisäisen ja ulkoisen maailman tutkijatkin painamaan päänsä alas perimmäisten kysymysten arvoituksellisen hiljaisuuden äärellä, jota sävellyksen kolmas osa, sopraano- ja baritonisoolojen pysähtynyt adagietto kuvaa. Kyseessä ei siis ollut tavanomaisen juhlarunon säveltäminen, eikä edes teoksen lopussa ollut tarvetta tilausteoksen luonteen mukaisiin kompromisseihin. Juhlasävellyksenhän tulee asian luonteen vuoksi päättyä komeasti, mutta siihen Kiven runoelman elämänmyönteinen, autuaan hurmioitunut päätösvisio antoi kaikki edellytykset: ’kaunokiharaiset, seppelöityt neidot kultakangast kutoo lakas korkeassa.’ Tiedon kultakankaan kutominen on myös yliopiston tehtävä.

© Erkki Salmenhaara, 1990

(Helsingin yliopisto)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 24.3.1990)


Instrumentation

2222 4230 10 1, str, chx, sopr solo, baryt solo


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Language

Fi


Lyricist

Kivi Aleksis (san.)


Premiere

Riikka Hakola, soprano, Jorma Hynninen, baritone, Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Jorma Panula, Helsinki, March 24, 1990.


Movements

1.Allegro 2.Andante 3.Adagietto 4.Allegro


Commisioned by / dedications

Commissioned by the University of Helsinki on its 350th anniversary in 1990.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.