Le bateau ivre for chamber orchestra and television

by Erkki Salmenhaara

Empty sheet

Erkki Salmenhaara

Le bateau ivre for chamber orchestra and television

Fennica Gehrman

Description

Le bateau ivre (Päihtynyt vene) on sävellys, joka voidaan esittää paitsi konsertissa myös televisiossa. Tällöin siihen liittyy tekstinä Arthur Rimbaudin samanniminen runo, joka esitetään kuvaruudussa erilaisin graafisin ja tv-teknisin keinoin. Teos on siis eräänlaista vokaalimusiikkia – kuitenkin ilman laulua.

Varsinaisesta ohjelmallisesta sävellyksestä ei ole kysymys: teos vain heijastaa samantapaista emotionaalista asteikkoa, joka levittäytyy lukijan eteen Rimbaudin runon fantastisessa kuvamaailmassa.

Teoksen musiikillinen aineisto on enimmälti tonaalista, mutta sitä ei ole käsitelty tonaalisen musiikin konseptioiden mukaisesti. Pyrkimyksenä on ollut löytää eräs tie ulos 50-luvun teoreettisesta sarjallisuudesta ja musiikillisten elementtien indifferenssistä.

Teoksella on emotionaalinen tausta.

© Erkki Salmenhaara, 1965

Le bateau ivre (Juopunut pursi, 1965) merkitsee tuotannossani tyy-lillistä käännekohtaa. Vaikka sen sävellystekniikassa on selviä vaikutteita Ligetin kehittämästä kenttätekniikasta, musiikin materiaali poikkeaa täysin 60-luvun modernismin yleiskuvasta: kolmisointuja, joista c-molli-, Des-duuri- ja h-molli-soinnut näyttelevät pääosaa. Mutta: soittakaa ne yhtaikaa – tuloksena on cluster.

Tässä teoksessa ’soinnut ovat teemoja’ – niitä kerrostetaan, niistä etsitään melodisia hahmoja, niistä luodaan soivia kenttiä. Musiikilliset mainingit ’lipuvat piittaamatonten virtojen myötä’. Rimbaudin maineikas runo, josta sävellys on saanut nimensä, on kuvineen, symboleineen ollut teoksen innoi-tuksen lähde mutta ei ohjelma. En yritä musiikillisesti illustroida runon fantastista kuvamaailmaa; toivon sen häikäisevien metaforien muuntuneen omaehtoiseksi musiikiksi.

© Erkki Salmenhaara, 1972


Instrumentation

2fl+2pic+2hca, 2bsn, 4hn, cemb+cel, str [Television lib.]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Lyricist

Rimbaud Arthur (san.)Anhava Tuomas (käänt.)


Premiere

Finnish Radio Contemporary Music Ensemble, cond. Pentti Antila, Helsinki, June 1, 1965.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.