La fille en mini-jupe

by Erkki Salmenhaara

Minihameinen tyttö

Poeme pour orchestre

Empty sheet

Erkki Salmenhaara

La fille en mini-jupe

Music Finland

Description

Orkesterirunoelma La fille en mini-jupe (Minihameinen tyttö) on sävelletty kesällä 1967. Tyyliltään teosta voi pitää lähinnä impressionistisena. Sävellyksen keskivaiheilla olevaa suurta nousua lukuunottamatta hallitsevina nyansseina ovat pianissimo, piano ja mezzopiano, ja orkesterissa on solistisilla puupuhaltimilla, mm. alttohuilulla, englannintorvella ja bassoklarinetilla, keskeinen osuus.

Yhdeksään ryhmään jaetut jouset esittävät pehmeitä, etäisiä sointukomplekseja ja muodostavat hitaasti hahmoaan muuttavan tausta puhallinten melodiakatkelmille.

Tärkeä tehtävä on myös pianolla, joka esittää mm. kaksi sitaattia: Beethovenin Waldstein-sonaatin alkutahdit sekä katkelman Debussyn preludista La fille aux chevaux de lin (Pellavatukkainen tyttö).

Jousten suuren C-duuri-teeman sukulaisuudesta Beethovenin yhdeksännen sinfonian Freude-teemaan ei voi jäädä epätietoiseksi. Jousten teemaan liittyy trumpettien teema D-duurissa; säestys on Des-duurissa.

Teoksen takana ei ole mitään yksityiskohtaista ohjelmaa; se on runoelma nuoruudesta, kauneudesta ja rakkaudesta, onnesta ja surumielisyydestä. Teos on omistettu innoittajilleen, minihameisille tytöille.

© Erkki Salmenhaara, 1968

(Radion sinfoniaorkesteri)

(kommentti teoksen kantaesitykseen 13.2.1968)


Instrumentation

3332 4230 01 1, pno+cel, str [afl, ehn, bcl.]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Aarre Hemming, Helsinki, February 13, 1968.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company.


Archive number

MF1014


+ Add information

Score


41 pages
A4-portrait

16.50 € 15.00 € excl. vat