Kolme lyyrillistä laulua kuolemasta Op. 6

by Aulis Sallinen

Three Lyrical Songs of Death

Empty sheet

Aulis Sallinen

Kolme lyyrillistä laulua kuolemasta Op. 6

Description

Vuoden 1962 loppupuolella valmistui YL:n tilauksesta teos, joka sai nimekseen 3 lyyrillistä laulua kuolemasta baritonille, mieskuorolle ja kamariyhtyeelle. Se sai kantaesityksensä vuoden 1965 Sibelius-viikolla. Olin ensimmäisestä kuulemastani harjoituksesta lähtien tyytymätön kamariyhtyeelle kirjoittamaani osuuteen (viulu, alttoviulu, sello ja lyömäsoittaja) osittain siksi, että se dynaamisilta mahdollisuuksiltaan muodosti muuten mittavalle esittäjäjoukolle ilmeisen epäsuhdan, osittain siksi, etteivät kamariyhtyeelle osoittamani välikkeet ja taustat liittyneet mielestäni tarpeeksi orgaanisesti vokaaliosuuteen. Neljä vuotta myöhemmin eli syksyllä 1966 päätin kirjoittaa teoksen instrumentaaliosuuden uudelleen muuttamatta vokaaliosuutta, joka YL:n toimesta oli jo ehtinyt saada painoasun.

Tulin asettaneeksi itseni varsin omalaatuisen ja mielenkiintoisen tehtävän eteen: Päätin unohtaa koko entisen instrumentaation ja perustaa työn yksinomaan olemassaolevaan vokaalipartituuriin taukoi-neen päivineen, jotka nyt oli täytettävä uudenlaisella musiikillisella materiaalilla. Tehtävä muistutti jossain määrin palapeliä, jossa joi-denkin näkyvissä olevien palojen perusteella oli löydettävä puuttuvat palat mielekkään kokonaisuuden saavuttamiseksi. Tuloksena oli siinä

määrin aikaisemmasta poikkeava partituuri, että se oikeuttaa puhumaan kokonaan uudesta teoksesta.

Sävellyksen teksti on otettu suomalaisesta kansanrunoutta sisältävästä kokoelmasta Laulupuu. Kaksi ensimmäistä runoa ovat idealtaan toistensa jatkoa, kolmas voidaan käsittää erilliseksi scherzomaiseksi päätteeksi. Teoksen instrumentaatio poikkeaa normaalista sikäli, että muuten mittavasta puhallinryhmästä puuttuvat kokonaan oboet ja käyrätorvet, jousiryhmästä viulut.

© Aulis Sallinen, 1967


Instrumentation

4044 0420 11 0, cel, baryt solo, chm [fl+pic., str:7-0-5-4]


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Opus no.

op.6


Lyricist

Laulupuu (san.)


Premiere

Helsinki University Chorus, Helsinki Philharmonic Orchestra, cond. Ensti Pohjola, Sibelius Week, Helsinki, May 25, 1965.


Movements

1. Kaikki on Jumala..., 2. Kun olis mulla..., 3. Kun ma kuolen...


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.