Kolme laulua Katriina Ranteen tekstiin

by Inkeri Jaakkola

sopraanolle, baritonille ja kamariyhtyeelle

Empty sheet

Inkeri Jaakkola

Kolme laulua Katriina Ranteen tekstiin

Music Finland

Description

Vuonna 2016 Särkänniemen eläintarha toteutti kaikessa hiljaisuudessa delfinaarion asukkien siirron ateenalaiseen eläintarhaan. Sosiaalisessa mediassa suomalaiset eläinystävät pohtivat huolestuneina, kuinka rasittava matka vaikuttaa eläinten vointiin. Samaan aikaan pakolaisvyöry Eurooppaan johti järkyttäviin tragedioihin Välimerellä sekä kaaokseen ja inhimilliseen hätään Etelä-Euroopan valtioissa. Etelä-Suomen Sanomat julkaisi sunnuntailiitteessään Katriina Rannen runon Liian painavia delfiineiksi, jossa Ranne on ajatuksia herättävästi yhdistänyt nämä kaksi uutisaihetta.

Sävellystyöni lähtökohtina olivat meritutkan ja delfiinien äänet, jotka on teoksessa toteutettu kamariyhtyeellä.

Mustelmatarinoita on kertomus alistavan ihmissuhteen tuottamasta kivusta, paljastumisen häpeästä ja eheytymisen mahdollisuudesta. Runon voi tulkita useassa viitekehyksessä: aiempien väkivallan kokemusten läpikäyminen voi olla osa Eurooppaan saapuvien pakolaisten kotoutumista tai ihmiskaupan uhrien toipumisprosessia. Mielessäni oli kuitenkin erityisesti perheväkivalta, jonka kohteeksi joutuvat monet suomalaiset yhteiskunnallisesta tai taloudellisesta asemasta riippumatta. Uhrin syyllistäminen on osa vallankäyttöä, ja usein lähipiiriltäkin salattujen tapahtumien vyyhti paljastuu vasta äärimmäisessä tilanteessa.

Sävellyksessä soivat kolkot, vieraannutetut versiot tutusta lasten virrestä ”Tiedän paikan armahan”.

Runossa Onni on Ranne näyttää miten onni kätkeytyy tavalliseen elämään, hetkiin jotka eivät poikkea muista. Elämän ainutkertaisuus ja rajallisuus tuovat onnellisiinkin tuokioihin haikeutta, ja sama surumielinen ankaruus on ollut myös Raamatun Saarnaajan kirjan kirjoittajan mielessä: jokaiselle asialle on aikansa elämässä, ja lopulta aika on myös kuolemalle.

Klezmer-henkinen sävellys alkaa pohdiskellen, mutta yltyy lopulta riehakkaaksi elämänilon kuvaukseksi.


Instrumentation

ob, cl, bcl, trb, perc, xyl, vln, vla, vlc, sopr solo, baryt solo


Category

Vocal and Choral Works


Language

Fi


Lyricist

Katriina Ranne


Movements

1. Liian painavia delfiineiksi, 2. Mustelmatarinoita, 3. Onni on


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF32889


+ Add information