Kaiku 2

by Maija Hynninen

Echo 2, Echo 2

for soprano, accordion and live-electronics, for soprano, accordion and live electronics

Empty sheet

Maija Hynninen

Kaiku 2

Music Finland

Description

"Kaiku 2" Catharina Gripenbergin (suom. Kristiina Lähde) samannimiseen runoon alkaa täydellisellä varmuudella siitä, että kaiku vastaa metsän takaa, kun sinne huutaa. Sävellyksen toisessa jaksossa ollaan jo hiukan epäileväisiä siitä, vastaako kaiku (”Ne uneksivat lyhyitä, mutta niin pitkiä unia kuin osaavat kielestäsi...”). Kolmas jakso heijastaa näitä epäilyksiä niin, että kaiku vastaa, mutta omalla tavallaan laulaen omia melodioitaan sopraanon laulaessa omiaan (”Jospa on kaikuja, jotka eivät vasta. Jospa ne kuuntelevat vain?...”).

Mielestäni kaiku muuntuu tekstin edetessä abstraktista ilmiöstä fyysiseksi vähintäänkin oman mielen ja tahdon omaavaksi olennoksi. Se tai ne päättäävät leikkiä vastausta odottavan kertojan tai kertojien kustannuksella olemalla vastaamatta tai minun mielestäni ja tässä laulussa vastaten oman mielensä mukaan. Kaiku on varmaankin myös rinnastettavissa erilaisiin ihmissuhteisiin, joissa ystävältään vastausta turhaan odottava ihminen vähitellen alkaa tuskastua odotteluun.

Olen tehnyt elektroniikkaosuudella kaiun muuntumisen omaksi persoonakseen: ensin elektroniikalla vain vahvistetaan akustisia instrumentteja, sitten se toistaa hiukan vääristäen esityksessä kuultua laulustemmaa ja lopuksi elektroniikkaosuus on aivan itsenäinen ennalta nauhoitettuine laulustemmoineen. Myös kaiun muuntuminen yhdestä moneksi on tehty elektroniikalla vähittäisesti yksiäänisyydestä kuoromaiseen satsiin siirtyen.

Teoksen kantaesittivät Mia Heikkinen, sopraano, ja Andrea Kiefer, harmonikka, Sibelius-Akatemian Soiva akatemia-konserttisarjassa 28.4.2007 Sibelius-Akatemian Kamarimusiikkisalissa. Elektroniikasta (sen ohjelmoinnista ja ajosta) vastasi Maija Hynninen.

© Maija Hynninen


Instrumentation

sopr, acc, live electr


Category

Chamber Works


Language

Fi


Lyricist

eng


Premiere Fp: Mia Heikkinen, soprano, Andrea Kiefer, accordion, Sibelius Academy, 28 April 2007. Fbp: Yle Radio 1, Finnish Broadcasting Company YLE, 20 September 2007. Fp in Germany: Hochschule für Musik, Köln, Germany, 14 November 2008.
Archive number

MF19954


+ Add information

Score


15 pages
Special size

9.92 € 8.00 € excl. vat