Ingrepp I

by Markus Fagerudd

Empty sheet

Markus Fagerudd

Ingrepp I

Edition Wilhelm Hansen

Description

Ingreppien (=toimenpide) sarjassa Fagerudd puhuu omimmalla äänellään. Nämä ovat säveltäjän voces intimae, teokset eivät ole tilauksia, vaan tulevat pelkästään Fageruddin omasta kiinnostuksesta tiettyä kokoonpanoa ja sen suomia mahdollisuuksia kohtaan, eräänlaisena ”koekeittiönä”.

Ingrepp I syntyi vuonna 1990 opiskeluvuosien jälkipuoliskolla pyrkimyksestä löytää oma ilmaisutapa. Lähtökohta teoksen sisäisten yksityiskohtien luomiselle oli Louis Braillen kehittämä sokeainkirjoitus, jossa kirjaimet muodostetaan kuudella eri tavoin sijoitetulla pisteellä. Näiden pisteiden avulla Fagerudd kykeni luomaan ”musiikillista salakirjoitusta”; pisteiden sijoittelu määrää mm. intervallisuhteita. Myös säveltäjän nimi on piilotettu teoksen sisälle. ”Tekstin” koodia on kuitenkin mahdotonta purkaa, koska Fagerudd soveltaa metodia hyvin vapaasti.

Kymmenminuuttinen Ingrepp I on sointitutkielma, jossa bassoklarinetin paikoin leikkisää ja välillä huimaavan virtuoosista tekstuuria seuraavat kirskuvat multifonit.

Alunperin bassoklarinetille ja tenorisaksofonille suunniteltu sävellys sai lopullisen kokoonpanonsa klarinetisti Heikki Nikulan ehdotuksesta. Klarinetilla onkin teoksessa solistinen tehtävä pianon asettuessa säestävämpään rooliin.

© Osmo Tapio Räihälä, 10/1998


Instrumentation

bcl, pno


Category

Chamber Works


Premiere

Heikki Nikula, bass clarinet, Heini Kärkkäinen, piano, Viitasaari, July 19, 1990


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.