Impromptu transcendental

by Lauri Kilpiö

Empty sheet

Lauri Kilpiö

Impromptu transcendental

Music Finland

Description

Teosnimi Impromptu transcendental saa ehkä pianokirjallisuutta tuntevan pohtimaan, onko kappaleeni innoittajana ollut Franz Lisztin pianomusiikki, tarkemmin sanottuna Lisztin teoskokonaisuus 12 transsendenttistä etydiä. Lyhyt vastaus kuuluu: on. Teoksessani ei tosin ole tyylillisiä eikä sävellysteknisiä Liszt-vaikutteita, mutta laajemmalla ja periaatteellisella tasolla yhteydet Lisztin perintöön ovat selvät.

Sana transsendenttinen merkitsee Lisztin etydien yhteydessä mielestäni monia asioita. Se viittaa ensinnäkin pianististen haasteiden ”yliluonnolliseen” vaativuuteen, mutta myös tilanteeseen, jossa virtuoositekniikka kohoaa poeettiselle tasolle ja tuo musiikkiin ”yliaistillisen” ulottuvuuden. Ajateltakoon vaikkapa Lisztin pianoetydiä Feux follets (Virvatulet): onhan pelkkä sointurunkokin kappaleessa toki oleellisen tärkeä ja kiinnostava, mutta vasta nopeiden ja hiljaisten kuvioiden taukoamaton pyörre tuo teokseen maagisen tunnelman. Juuri tämä ”transsendenttisuuden” aspekti kiehtoo minua Lisztin musiikissa paljon.

Impromptu transcendental -kappaleeni on siis virtuoositeos, vaikkakaan ei kokeneelle nykypäivän pianistille mitenkään ”yliluonnollisen” vaikeaa soitettavaa. Impromptu-nimestä huolimatta sävellyksessä on myös jotakin etydimäistä: nopea liike jatkuu lähes taukoamatta, tekstuurit ovat profiileiltaan selkeitä, ja musiikissa käytetyt aiheet on rajattu tarkkaan. Teoksen alku- ja loppuosan materiaalina kuullaan edestakaisin viuhuvia asteikkokulkuja, repetitioita sekä rinnakkaisliikkeessä eteneviä sointuja. Keskiosaa hallitsevat hiljaiset kimmeltävät sointipinnat, joiden lomassa hypätään välillä toisenlaiseen, vielä lempeämpään ja hyväilevämpään musiikkiin. Siirtyminen tilanteesta toiseen tapahtuu kappaleessa useimmiten vähittäisten metamorfoosien kautta.


Instrumentation

pno


Category

Works for Solo Instrument


Premiere

Kristiina Junttu, piano, at the Musiikkitalo, Helsinki, February 6th 2012. The first performances in the USA and Australia will be given by Paavali Jumppanen in spring 2013.


Commisioned by / dedications

Commissioned jointly by Kristiina Junttu and Paavali Jumppanen.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF22523


+ Add information