Ilta, 11 tanssilaulua

by Mikko Heiniö

Evening, 11 dance songs

for mixed choir, clarinet and cello

Empty sheet

Mikko Heiniö

Ilta, 11 tanssilaulua

Fennica Gehrman

Description

Ilta, 11 tanssilaulua kamarikuorolle, klarinetille ja sellolle (2013-2014)

Kuoro tanssiteatterissa, kuoro joka ei ole vain musiikin lähde vaan ryhmä vahvasti läsnä olevia ihmisiä ja osa näyttämökuvaa. Ajatus outo uus ja juuri siksi halusin saattaa yhteiseen projektiin Key Ensemblen ja Tanssiteatteri ERI:n, kaksi lahjakasta taiteilijaryhmää, joiden kanssa olen saanut tehdä läheistä yhteistyötä miltei koko niiden olemassaolon ajan.

Salvatore Quasimodon pieni runo ”Ed è subito sera” (‘Ja äkkiä on ilta’) antoi alkusysäyksen uuden teokseni tematiikalle, mutta laulettavat tekstit halusin kuitenkin hakea vielä kaukaisemmilta aikakausilta. Jokaisella aikakaudella ja jokaisella elämällä on iltansa, ja se on äkkiä, pikemmin kuin päivällä uskoisi.

Tekstien sisältö on säveltäjälle tietenkin tärkeä lähtökohta. Mutta kuulijalle runot eivät voi välittyä sellaisenaan, kun on kyse taidemusiikista, jossa lauluääntä aina käsitellään enemmän tai vähemmän soittimellisesti. Runot muuttuvat soinniksi, liikkeeksi, valoiksi ja väreiksi ja alkavat puhua kieltä, joka on sanojen tuolla puolen – niin kuin tanssikin.

Kieli — tässä teoksessa vuoroin suomi, ruotsi, englanti, saksa, espanja ja ranska — vaikuttaa toki musiikin sointiin. Ehkä lähimmäksi kielen omaa magiaa tullaan laulussa “Kaukainen viita”, joka on koko sarjan sydänosa: suomen kieltä, Aleksis Kiveä ja a cappella eli ilman klarinettia ja selloa, jotka soivat teoksen kaikissa muissa osissa.

Ryhmittelin 11 tekstiä viideksi temaattiseksi kokonaisuudeksi (Intrada, Rakkaus, Pimeys, Uni ja Viimeinen valssi), joita erottavat toisistaan klarinetin ja sellon intermezzot.

Ilta on muistojen aikaa, ja sävellyksestä löytyykin muutamia musiikillisia muistumia: tyyliviittaukset flamencoon (6. laulu), bluesiin (7. laulu) ja valssiin (11. laulu) sekä sitaatit Brahmsin kehtolaulusta (9. laulu) ja Bachin kantaatista (10. laulu).

Mikko Heiniö


Instrumentation

chx, cl, vlc


Category

Vocal and Choral Works


Opus no.

97./2013-2014


Lyricist

The Bible, Federico García Lorca, Walt Whitman, Johan Ludvig Runeberg, J. von Eichendorff, Charles Baudelaire, Aleksis Kivi, Heinrich Heine, Karin Boye


Premiere

10. September 2015, Turku. Key Ensemble, cond. Teemu Honkanen, Henna Jämsä, clarinet, Erkki Lahesmaa, cello. Dance Theatre ERI, choreography by Tiina Lindfors.


Movements

I Intrada (Entrance): 1. Jospa olisi ilta (Bible) , Intermezzo 1II Rakkaus (Love): 2. El primer deseo (Garcia Lorca), 3. At the Close of the Day (Whitman), 4. Den långa dagen (Runeber), 5. Gute Nacht (Eichendorff), Intermezzo 2III Pimeys (Darkness): 6. La luna, luna (Garcia Lorca), 7. Le Grépuscule du soir (Baudelaire)IV Uni (Sleep): 8. Kaukainen viita (Kivi)V Viimeinen valssi (The last waltz): 9. Abenddämmerung (Heine), 10. Aftonbön (Boye), 11. Harmonie du soir (Baudelaire)


Commisioned by / dedications

Commissioned by Dance Theatre ERI & Key Ensemble.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.