Horus Op. 48

by Timo-Juhani Kyllönen

Empty sheet

Timo-Juhani Kyllönen

Horus Op. 48

Music Finland

Description

Sävelsin Horuksen op. 34 Joensuun laulujuhlien tilauksesta 1993-1994 alunperin sopraanolle ja sellolle. Koska laulujuhlien teemana olivat myytit, valitsin sävellykseni pohjaksi muinaisten egyptiläisten kuoleman kirjojen kolme loitsutekstiä.

Nämä maagiset tekstit, jotka egyptiläiset olivat kirjoittaneet papyrusarkeille maalauksineen, ovat hautajaisteoksia, joita nykyään kutsutaan kuolemankirjoiksi. Tekstit on kirjoitettu noin 3000 eKr ja niiden tarkoituksena oli auttaa egyptiläisiä pääsemään läpi heidän kutsumansa Alamaailman vaaroista ja saavuttamaan kuolemanjälkeisen elämän autuudessa, "Ruokopellossa", egyptiläisten taivaassa. Innoitukseni lähteenä on ollut myös kirjailija Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläinen, joka kuuluu nuoruuteni lempikirjoihin.

Käytän kolmea peräkkäistä loitsua yhdeltä papyrusarkilta: 29a Horus, 29b The soul of Re ja 30a Hail to you, my heart! Ensimmäisessä loitsussa puhutaan Horuksesta, joka antoi nimen koko teokselle. Olen pyrkinyt tavoittamaan näillä ihanasti kontrastoivilla elementeillä (harmonikka ja sello) niitä tunnelmia, joita itse koin matkustaessani eri puolilla Egyptiä tutustuen mm. faraoiden hautoihin ja pyramideihin vuonna 1985. Sello on minulle hyvin syvä filosofinen soitin, joka sulautuu mainiosti yhteen kontrastoivan harmonikan väriin. Olen käyttänyt d-säveltä jonkinlaisena keskussävelenä, ja koen henkilökohtaisesti d:n hyvin melankoliseksi ja olemukseltaan kuolemaa heijastavaksi.

Ensimmäinen osa on largo-tempossa ja heijastaa tekstin dramaattista luonnetta. Toinen osa kertoo feenikslinnusta, joka on Ren sielu ja opastaa jumalia Alamaailmaan lentämällä eteen päin. Sellolle olen antanut tremolokuvioita korostaakseni eteenpäinpyrkivää lentoa. Kolmas osa on ylistyslaulu sydämelle, jossa pyydetään ettei sydän nouse heitä vastaan jumalten läsnäollessa, jotta aineettomuus saavutettaisiin.

© Timo-Juhani Kyllönen


Instrumentation

vlc, acc


Category

Chamber Works


Opus no.

op. 48


Lyricist

Egyptiläinen Kuolleiden kirja (san.)Kuolleiden kirja (san.)


Premiere

Timo-Juhani Kyllönen, accordion, Sami Mäkelä, cello, Zarautz (Spain), June 25, 1998.


Commisioned by / dedications

Commissioned: Joensuun laulujuhlat.


Archive number

MF14642


+ Add information

Score


15 pages
A4-portrait

7.44 € 6.00 € excl. vat