H

by Jukka Koskinen

for saxophone quartet

Empty sheet

Jukka Koskinen

H

Music Finland

Description

Tukholman saksofonikvartetin ja Nomuksen tilauksesta vuonna 1995 syntynyt H on eräänlainen vastinkappale kahdeksaa vuotta vanhemmalle jousikvartetolle. Myös se on kestoltaan nelisen minuuttia ja neljän samansukuisen soittimen muodostamana senkin äänimaisema on yhtenäinen. Koskisen 1990-luvun tyyliin teoksen kiinnittää kuitenkin hillitympi ja vähemmän aggressiivinen ilmaisu. Saksofonikvartetossa ei myöskään hälyjen käyttö ole samanlainen tehokeino kuin jousikvartetossa.

Ateenassa kantaesitetty H muodostaa keskisävelten ympärille punoutuvan kenttämäisen jatkumon, jossa mikrointervalliset glissandot häivyttävät yksinkertaisen sointuharmonian. Kuten muukaan Koskisen tuotanto, H ei operoi melodioiden kuljettelulla. Dramaturgian kannalta on tärkeämpää, miten dynaamiset vaihtelut ja satsin tiheys nostavat ja laskevat intensiteettiä.

Kvarteton erikoinen nimi on viittaus Jukka Tiensuun vastaavankaltaisiin nimiin M ja /L. Koskinen ei kertomansa mukaan keksinyt teokselle ”kunnollista” nimeä, joten hän päätti olla vaivaamatta päätään asialla ja valitsi summanmutikassa sävellykselle nimen H, vaikkapa vain 2100-luvun musikologien ihmeteltäväksi…

© Osmo Tapio Räihälä, 11/1998


Instrumentation

ssax, asax, tsax, barsax


Category

Chamber Works


Premiere

Stockholms saxofonkvartett, Athens, October 20, 1995


Commisioned by / dedications

Commissioned by NOMUS


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF14839


+ Add information