Faravidin maa

by Jukka Koskinen

Faravid's Land

Empty sheet

Jukka Koskinen

Faravidin maa

Description

Musiikki Paula Tuovisen koreografiaan Faravidin maa (1998) on eräänlainen kooste Koskisen 1990-luvun sävelkielestä, mutta sisältää myös viittauksen mahdollisesti tulossa olevasta linjasta. Akustisilla instrumenteilla soitettu musiikki on koottu nauhalle tanssiteoksen taustamusiikiksi. Kyse on nimenomaan yhdestä tanssiteoksen osatekijästä, sillä musiikki ei sellaisenaan muodosta teosta. Tämä siitä huolimatta, että Faravidin maan toisen osan musiikki muodostuu kokonaisuudessaan Koskisen Oktetosta.

Faravidin maa kuvaa talvista elämää Oulun seudulla ja jakautuu neljään jaksoon, joiden välissä on tehosteääniä, jotka eivät ole Koskisen säveltämiä. Teoksen ensimmäisen osan avainsana on "sininen" ja sen musiikki on tunnelmaltaan hyvin lähellä Ululationia: pitkät sävelet muodostavat taustalle äänivirtaa. Toisen jakson teema on "jonottaminen"; tässä musiikki muodostuu Oktetosta. Kolmannen jakson keskeinen aihe on "käveleminen ja narskuva lumi". Tässä musiikki on leimallisesti uutta Koskisen ilmaisussa: epäsymmetrisin rytmein sykkivä sävelkieli on nopeaa, motorista ja liikkuvaa, harmonisen aineksen ollessa Koskisen 1990-luvulla suosimaa mikrointervalliliukumaa. Viimeisen taitteen avainsana on "oranssi"; tässä palataan "sinisen" musiikilliseen ilmaisuun.

Faravidin maan koreografia kuvaa humoristisesti ilakoiden eräänlaista kulmikasta erotiikkaa, sikäli kun kova pakkanen ja paksut toppatakit suovat sellaiselle sijaa.

© Osmo Tapio Räihälä, 11/1998


Category

Works for the Stage


Premiere

Riikka Talvitie, oboe, Päivi Kiljala, clarinet and bass clarinet, Timo Kortesmäki, bassoon, Mauri Saarikoski, violin, Sami Mäkelä, cello, Sampo Lassila, double bass, Helsinki (Finland), 2 Feb 1998


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.