Drei Zeichnungen

by Lauri Kilpiö

Kolme piirrosta

Empty sheet

Lauri Kilpiö

Drei Zeichnungen

Music Finland

Description

Drei Zeichnungen (Kolme piirrosta) on kolmen miniatyyrin sarja. Teoksen kussakin osassa keskitytään tiettyihin musiikillisen karakteristiikan, sävellystekniikan sekä huilunsoiton tekniikan osa-alueisiin.

Tempoltaan nopeahko ensimmäinen osa on lyhyt prologi, jossa värivaihtelut ovat muita osia tärkeämmässä asemassa. Kestoltaan pisin ja luonteeltaan lyyrinen toinen osa muodostaa sarjan painopisteen. Toisen osan materiaaleista ekspressiivinen melodia, hiljaiset tremolot sekä staccatoäänet esiintyvät jo aivan osan alussa, myöhemmin mukaan tulevat myös multifoniäänet sekä laulu soiton kanssa. Toinen osa on eräänlainen moniäänisyyden tutkielma, jossa moniäänisyys voi tarkoittaa joko reaalista moniäänisyyttä, tekstuurin piilopolyfoniaa tai erilaisten materiaalifragmenttien asettamista nopeasti peräkkäin. Sarjan nopeatempoisessa kolmannessa osassa on keskeisessä asemassa tekstuurin tiheyden ja "rakeisuusasteen" muuntelu. Mitään erikoissoittotapoja tai muita värivaihteluita ei kolmannessa osassa käytetä.

Drei Zeichnungen syntyi huilisti Terhi Auralan tilauksesta kesällä ja syksyllä 2002. Aurala kantaesitti teoksen toisen osan Uudenkaupungin Crusell-viikolla 8.9.2002, mutta nyt [9.10.2002] kuullaan koko sarjan kantaesitys.

© Lauri Kilpiö, 10/2002


Instrumentation

fl


Category

Works for Solo Instrument


Premiere

(II): Terhi Aurala, Crusell Week, Uusikaupunki, August 8, 2002; Fp (complete): Lauri Toivio, Järvenpää Sibelius Weeks, Järvenpää, October 9, 2002.


Movements

I Prolog, II Kontra-Punkte, III Fläche


Commisioned by / dedications

Commissioned by Terhi Aurala.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF17591


+ Add information