De-cadenza

by Osmo Tapio Räihälä

Empty sheet

Osmo Tapio Räihälä

De-cadenza

Uusinta Publishing Company

Description

Olin kaksosteni kanssa luistelemassa Hesperian puistossa kun puhelin soi. Langattoman päässä oli Veli Kujala, joka teki asiansa pikaisesti selväksi: hän halusi biisin harmonikalle ja jousikvartetille. Minun oli vaikea pysyä hokkareissani, niin mukava tämä uutinen oli. Olin nimittäin jo pitkään pitänyt Veliä yhtenä sukupolvensa ehdottomasti parhaista ja inspiroivimmista muusikoista, joka taitaa yhtä suvereenisti hehkuvan fiilistelyn kuin kunnon luukutuksenkin. Sävellykseeni tulisi siis molempia.

Teoksen nimi De-cadenza kielii juuri tästä kaksijakoisuudesta. Sävellyksen alkupuoli on raukean dekadentti. Jousikvartetti ja harmonikka muodostavat yhden instrumentin, joka luo viipyilevän, laiskan tunnelman. Kappaleen sykkivässä jälkipuoliskossa kvartetti siirtyy säestävämpään tehtävään ja päästää harmonikan solistiseen rooliin. Nopeat juoksutukset tekevät siitä lopulta harmonikan kadenssin, jossa kunnon boogie pääsee valloilleen. Tähän jaksoon kuuluu myös harmonikan soolo, jonka esittäjä saa improvisoida. Kuten useimmat viime aikojen sävellykseni, tämä on hyvin kevytmielistä musiikkia!

De-cadenza on sävelletty Madetoja-säätiön suosiollisella avustuksella.

© Osmo Tapio Räihälä 2005


Instrumentation

acc, 2vln, vla, vlc


Category

Chamber Works


Premiere

Veli Kujala, accordion, Uusinta String Quartet: Maria Puusaari and Teija Slobodeniouk, violin, Max Savikangas, viola, Markus Hohti, cello, Helsinki, December 12, 2005.


Commisioned by / dedications

Dedicated to Veli Kujala.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.