Crash

by Max Savikangas

Empty sheet

Max Savikangas

Crash


Description

Muutama vuosi sitten äänitin pihallamme 150-vuotiaan männyn kaatamistapahtuman ja laitoin sen talteen odottamaan sopivaa taiteellista käyttöä. Reilun seitsemän sekunnin mittainen äänitapahtuma, joka kuullaan radiofonisen teokseni Crash alussa sellaisenaan, koostuu tihenevistä raksahduksista sekä rutinoista männyn lähtiessä kaatumaan ja päättyy laajan latvuksen humahdukseen ja paksun rungon rysähdykseen puun kaatuessa. Tutkiskelin äänitteen sisäisiä tapahtumia tarkasti tietokoneen avulla ja tuotin tästä rikkaasta ja mukaansatempaavasta äänitteestä kaiken Crashin sisältämän elektroakustisen aineksen. Lisäksi päätin ottaa kaatumisäänitteeen amplitudiheilahtelijakuvaajan koko teoksen 25-minuuttisen kokonaismuodon malliksi.

Puun kaatuminen on myös ääni-ikoni Crashin teemalle, taipumuksellemme tuhota ympäristöämme ja suhteitamme sekä henkilökohtaisella, maailmanpoliittisella että ekologisella tasolla. Tätä aihepiiriä sivuavat runot valikoin taiteilija Teemu Mäen runokokoelmista Kuolevainen (2008) ja Rääkypönttö (2010), ihailemieni näyttelijöiden Noora Dadun ja Ville Tiihosen lausuttaviksi. Mäen runot tuntuivat taas kerran pureutuvan elämäntapaamme satuttavalla tavalla, joka synnytti minussa halun kommmentoida ja käsitellä aihetta sävelin ja äänin.

Matalien instrumenttien, kuten esimerkiksi kontrabasso, tuuba, kontrafagotti, bassopasuuna tai bassolaulaja ilmaisumahdollisuudet viehättävät minua säveltäjänä. Multi-instrumentalisti ja säveltäjä Marko Portin tilasi itselleen saksalaiselta soitinrakentajalta Benedict Eppsheimilta modernin kontrabassoklarinetin, joka on tiettävästi ainut laatuaan Suomessa ja muutenkin vasta kolmas kontrabassoklarinetti maassamme. Marko tutustutti minut tähän monipuoliseen, väkevän ilmaisuvoimaiseen ja soinniltaan yllättävän taipuisaan instrumenttiin, minkä seurauksena halusin säveltää Crashiin kontrabassoklarinettiosuuksia.

Yleisradion tilauksesta on vuosien varrella sävelletty useita hienoja suomalaisia radiofonisia teoksia. Olen tyytyväinen ja kiitollinen saatuani mahdollisuuden jatkaa tätä sarjaa. Erityisen lämpimät kiitokseni yhteistyöstä tuottaja Heikki Valstalle ja studiovelho Pentti Männikölle!

Max Savikangas 2013


Instrumentation

Stereo sound track


Category

Works for the Screen, TV and Radio


Premiere

Yle Radio 1 and Yle Areena (http://areena.yle.fi/radio/2334194), Finland, September 10, 2014 at 22.05.


Commisioned by / dedications

Commissioned by Finnish Broadcasting Company.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.