Concerto for French Horn and Orchestra (32./1978)

by Mikko Heiniö

Empty sheet

Mikko Heiniö

Concerto for French Horn and Orchestra (32./1978)

Music Finland

Description

Konsertto on - kuten kaikki solistiset teokseni - syntynyt pätevän esittäjän aloitteesta ja innoittamana. Esa-Pekka Salosen kanssa käydyt keskustelut johtivat pitämään tarkoituksenmukaisena sävellystä, jossa ei orkesterin koko eikä tyylin avantgardistisuus aiheuttaisi suuria ongelmia maakuntaorkesterillekaan. Tämä sai minut poikkeamaan Berliinissä vakiintuneista metodeista, joissa muoto kasvaa ensisijaisesti sointiväreistä ja harmoniasta - kieltämättä minun oli muutenkin vaikea kuvitella nimenomaan käyrätorven sooloa ilman karakteristisia melodioita.

Melodinen materiaali kehkeytyy simppelistä ja täysin tonaalisesta valssista, joka voisi olla - ei suoraan mutta tyylinsä puolesta - sitaatti jostakin lapsuudessa kuulemastani soittorasiasävelmästä. Se on tietenkin naurettava mutta toisaalta myös vakava, sillä omassa ahtaassa eheydessään se symbolisoi auttamatta taakse jäänyttä aikaa. (Vanhan ajan aidoissa soittorasioissa on lisäksi jo esineinä jotain varsin koskettavaa: ne ovat ulkomaailmalta sulkeutuneita laatikoita, mutta ne uskovat omaan haikeaan ilmaisukykyynsä mekaanisesta kömpelyydestä piittaamatta; niistä loistaa rakentajansa käsityömestaruus ja niistä henkii monien kadonneiden lasten muisto.) Kuvaavaa kyllä, itse valssisävelmä ei kertaakaan pääse selvästi esille konsertossa. Sen säestys näyttäytyy kaksi kertaa, mutta kun se itse tulee loppunousun ostinatoksi, jota toistavat puupuhaltimet ja lyömäsoittimet, sen yllä risteilevät kaikki muut teemat.

Konserttoa, joka ei jakaannu perinteisiin osiin, hallitsee lähinnä kaksi tempoa: andante muunnoksineen ja allegro, joka on suorassa tihennyssuhteessa valssisävelmän tempoon - nämä kaksi menevätkin päällekkäin lopussa toisen allegro-jakson huipentuessa. Solistilla on lisäksi useita kadensseja sekä rubato-taitteita, joissa pehmeä tausta on aleatorinen, ts. orkesteri improvisoi vapaarytmisesti annetun materiaalin puitteissa. Samoin ensimmäinen allegro-jakso huipennetaan aleatorisesti. Mutta nämä keinot tuskin hämärtävät sitä nostalgis-romanttista yleissävyä, joka soittorasiasta leviää koko teokseen.

© Mikko Heiniö 1980

Kantaesityksen käsiohjelma, Porin kaupunginorkesteri 5.3.1980


Instrumentation

2222 0230 12 0, pno, str, hn solo [2fl+2pic.]


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Opus no.

op.32


Premiere

Esa-Pekka Salonen, horn, Pori City Orchestra, cond. Atso Almila, Pori, March 5, 1980.


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF2009


+ Add information

Score


55 pages
Special size

26.40 € 24.00 € excl. vat

Solo part


6 pages
Special size

7.44 € 6.00 € excl. vat