Concerto for Organ and Orchestra

by Mikko Heiniö

Urkukonsertto

Empty sheet

Mikko Heiniö

Concerto for Organ and Orchestra

Fennica Gehrman

Description

Katedraali soi -viikko tilasi urkukonserton hyvissä ajoin 20-vuotisjuhlaansa. Teos oli työn alla vuosina 2012-13, jolloin jo käytiin keskustelua siitä, sopiiko Suvivirsi päättämään kouluvuoden maallistuneessa ja monikulttuurisessa yhteiskunnassamme. Ilman tätä keskustelua ei tämä sävelmä eikä ehkä mikään muukaan koraali olisi päätynyt yhdeksi ainesosaksi urkukonserttoani. Se oli säveltäjän kannanotto. Suvivirsi voidaan jäljittää Ruotsiin 1600-luvun lopulle. Toinen konsertossani vieraileva teema on kolmisen sataa vuotta vanhempi tanssi, saltarello, josta ensimmäinen maininta löytyy Toscanasta.

Konsertto jakautuu kahteen, tauotta toisiinsa liittyvään osaan, joissa kummassakin on kolme taitetta. Ensimmäisessä osassa preludia seuraa intensiivinen cantilena ja nopea toccata. Toinen osa käynnistyy saltarellolla. Sitten ensimmäisen osan cantilena palaa, mutta sen alta kasvaa pian koraali. Hiljentyvä postludi päättää konserton.

Partituurin määrittelemässä perusasettelussa — josta voidaan poiketa tilan niin vaatiessa — orkesteri soittaa kirkon etuosassa, urut takaosassa ja molemmille sivustoille on sijoitettu kaksi vaskipuhallinta. Suuressa tilassa esityksen suurimman haasteen muodostaa solistin ja orkesterin etäisyys toisistaan. Osapuolet voidaan synkronoida vain hitaissa tempoissa; muutoin niiden suhde on dialoginen.

Mikko Heiniö 11.2.2016


Instrumentation

2222 2200 10 0, str, org solo [pic, ehn, bcl, cbsn]


Category

Works for Soloist(s) and Orchestra


Premiere

Jan Lehtola, organ, Turku Philharmonic Orchestra, cond Leif Segerstam. February 11, 2016, Turku.


Movements

1. Preludio, cantilena e toccata, 2. Saltarello, corale e postludio


Commisioned by / dedications

Commissioned by Turku and Kaarina Parish Union.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.