Concerto for Mallet Instruments and Sinfonietta

by Osmo Tapio Räihälä

Empty sheet

Osmo Tapio Räihälä

Concerto for Mallet Instruments and Sinfonietta

Uusinta Publishing Company

Description

Konsertto melodialyömäsoittimille ja sinfoniettalle on Ung Nordisk Musik -festivaalilla luomieni suhteiden hedelmä. Tutustuin 1990-luvun puolivälissä nuoriin norjalaisiin säveltäjä Dagfinn Rosnesiin ja kapellimestari Thomas Rimuliin, jotka yhdessä pyörittävät Oslossa Ensemble Ernst -sinfoniettaa. Päätimme toteuttaa Oslossa sävellyskonsertin, jossa kuultaisiin musiikkia minulta sekä norjalaiselta Jon Øivind Nessiltä. Olin suunnitellut jo jonkin aikaa konserton kirjoittamista lyömäsoittimille ja orkesterille ja tässä siihen tarjoutui lopulta tilaisuus, Nomus-apurahan tuella.

Konsertto valmistui helmikuun 1999 lopussa ja sai kantaesityksensä Oslossa 14. huhtikuuta samana vuonna. Se on perinteisessä konserttomuodossa, sisältää kolme osaa, joista ääriosat ovat nopeammat ja keskimmäinen hitaampi. Osat soitetaan tauoitta.

Ensimmäisen osan sooloinstrumentti on marimba. Osan lopulla on taiturillisuutta vaativa kadenssi, jonka materiaali rakentuu osittain kahdelle aiheelle, joista toista voisi nimittää jopa ensimmäisen osan teemaksi. Sitä ei tosin juurikaan käsitellä sinfonisesti kehitellen. Toisessa osassa solisti siirtyy vibrafonin taakse, sillä tämän instrumentin pehmeä sointi sopii mielestäni erinomaisesti hitaampaan musiikkiin. Finaali käynnistyy nopeana ja sitä leimaa koko ajan kiihkeä tempo; solisti on siirtynyt tässä xylofoniin. Teos päättyy hiljaisiin sävyihin. Konserton kesto on noin 19 minuuttia.

Lopuksi sananen kantaesityksen solistista Eirik Raudesta: tämä nuori norjalainen virtuoosi oli saanut soolostemman käsiinsä vain muutamia viikkoja ennen konserttia, mutta niin vain täräytti soolon ulkomuistista niin erinomaisella tavalla, että suuni loksahti auki.

© Osmo Tapio Räihälä, 12/1999


Instrumentation

1111 1110 11 0, str, mar solo+vibr solo+xyl solo [ob+ehn, cl+bcl]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

(original version): Eirik Raude, percussion soloist, Ensemble Ernst, cond. Thomas Rimul, Oslo, April 14, 1999; Fp (2nd version): Hannu Porkka, percussion soloist, Joensuu City Orchestra, cond. Hannu Koivula, Joensuu, April 18, 2002.


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Ensemble Ernst (with the support of NOMUS).


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.