Circles of Solitude

by Markus Fagerudd

Empty sheet

Markus Fagerudd

Circles of Solitude

Music Finland

Description

Fagerudd valittiin Lappeenrannan kaupunginorkesterin nimikkosäveltäjäksi vuodesta 1997. Tuon vuoden keväällä hän oli lappeenrantalaisessa hotellihuoneessa ja katseli aikansa kuluksi TV-uutisia. Kuvissa näytettiin junalla Ruandasta tulevia pakolaisia. Junan pysähtyessä syntyi ryntäys, jossa ihmisiä tallautui kuoliaaksi. Säveltäjän mieltä järkyttävin näky olivat kuitenkin pakolaisvauvat, joiden kaulassa roikkui lappu ”sans adresse”, ilman osoitetta. Lasten vanhemmat olivat kuolleet. Fagerudd koki elämän epäoikeudenmukaisuuden sietämättömänä: hän itse istui kädenojennuksen päässä hotellin minibaarista, kun näiden pienten ihmisten elämäneväät oli jo syöty.

Fagerudd päätti kirjoittaa Lappeenrannan orkesterille kappaleen, joka sisältäisi jonkin lasta lohduttavan tekijän. Ei kuitenkaan pimpelipom-kehtolaulua, sillä jos soittorasia laitetaan soimaan, tulee myös kaikkien koneiston rahinoiden olla kuuluvilla.

Ajatuksesta syntynyt Circles of Solitude onkin luonteeltaan lähes yltiöpäisen nöyrää musiikkia, joka karttaa kaikenlaista mahtipontisuutta. Teoksen alkua värittävät matalana murisevat jouset, keskivaiheita puupuhallinten glissandot ja loppua klarinetin, käyrätorven ja kontrabasson vuoropuhelu.

© Osmo Tapio Räihälä, 11/1998


Instrumentation

2222 2220 02 0, str


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Lappeenranta City Orchestra, cond. Hannu Norjanen, Lappeenranta, April 18, 1998


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF14487


+ Add information

Score


68 pages
A3-portrait

26.40 € 24.00 € excl. vat