Barlinnie Nine

by Osmo Tapio Räihälä

a tribute to Duncan Ferguson

A tribute to Duncan Ferguson for Symphony Orchestra

Empty sheet

Osmo Tapio Räihälä

Barlinnie Nine

Sikorski

Description

Orkesteriteos Barlinnie Nine valmistui joulukuussa 1999, mutta sen juuret ulottuvat vuoteen 1995, jolloin tein ensimmäisen luonnoksen suunnittelemastani orkesterikappaleesta. Tuossa vaiheessa skitsi oli pelkästään graafinen, mutta teoksen nimi oli jo valmiina, sillä tälläkin kertaa soiva sanapari herätti inspiraation.

Barlinnie Nine on kunnianosoitus Duncan Fergusonille, joka pelasi Evertonin keskushyökkääjänä 1994-1998. Tämä äärimmäisen kontroversielli skotti kohosi hetkessä kannattajien kulttihahmoksi, mitä vain lisäsi vankilatuomio, joka hänelle tuomittiin ainutlaatuisesti pelikentällä annetusta ”irlantilaisesta suudelmasta”, joka ei tapahtumahetkellä aiheuttanut edes pelikatkoa - Skotlannin rikoslaki on armoton kuin Rob Royn aikoihin. Tämä muutoin julkisuudelle mykkänä esiintynyt kyyhkystenkasvattaja vastasi henkilökohtaisesti jokaiseen lähes kuuteen tuhanteen vankilaan saamaansa kirjeeseen. Evertonin keskushyökkääjä on perinteisesti kantanut selässään numeroa yhdeksän; Ferguson kärsi puolet kolmen kuukauden tuomiostaan Hänen Majesteettinsa Vankilassa Barlinniessa. Tästä tulee tietenkin teoksen nimi.

Kimmoke työhön tuli kun Stavangerin sinfoniaorkesteri haki luonnosten pohjalta osallistujia pohjoismaiseen orkesteriworkshopiinsa. Kun marraskuun 1998 viimeisellä viikolla deadline niskassani tein ensimmäisiä partituurisivuja, Evertonin puheenjohtaja möi Fergusonin seuran managerin selän takana Newcastleen. Luonnokseni valittiin mukaan ja niin täydensin alkuperäisen ideani Barlinnien yhdeksiköstä.

Noin 13 minuutin mittainen Barlinnie Nine on ohjelmamusiikkia ilman ohjelmaa. Kuten vankilatuomio myös jatkuvat loukkaantumiset rasittivat Fergusonin uraa Evertonissa. Samalla tavalla Barlinnie Nine on jatkuvien lupausten musiikkia, jossa mahtavia odotuksia seuraavat antikliimaksit; koko kehityskaarta leimaa toteutumattomien haaveiden ketju, varsinainen alisuoriutuminen. Musiikissa olevat aggressiiviset fortissimot kuvaavat Fergusonin pelityyliä: lähes kaksimetrinen ”Kyyhkynen” kylvi pelkoa vastustajien riveissä. Samalla hänessä oli laiskahko ja haluton puoli sekä lyyrinen, pehmeä vireensä. Useissa kohdissa eri permutaatioina esiintyvä seitsensävelinen rivi D-C-A-F-E-G-Es tulee luonnollisesti Fergusonin nimestä.

Ainoa todella ohjelmallinen piirre teoksessa on sitaatti virrestä Abide With Me, jota lauletaan aina ennen Englannin cupin finaalia - Ferguson oli voittamassa cupia Evertonille 1995. Lopussa tinapilleillä esiintyvä teema on sitaatti liverpoolilaisesta lastenlaulusta Johnny Todd, jonka siivittämänä Evertonin pelaajat ovat juosseet kotiotteluissaan kentälle jo liki 40 vuoden ajan. Kaksi muuta tutunoloista kohtaa teoksessa viittaavat kannatuslauluihin, mutta ovat itse säveltäminäni vain tyylialluusioita.

© Osmo Tapio Räihälä, 12/1999


Instrumentation

3333 4331 12 1, str [pic+tin whistle, ehn, bcl, cbsn, str min: 87654]


Category

Works for Orchestra or Large Ensemble


Premiere

Finnish Radio Symphony Orchestra, cond. Sakari Oramo, Helsinki, April 20, 2005.


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.