Angst

by Jukka Koskinen

Empty sheet

Jukka Koskinen

Angst

Music Finland

Description

Kuusiminuuttisen soolosellosävellyksen Angst piti alunperin liittyä tanssiteokseen, mutta projekti keskeytyi ja Koskinen päätyi kirjoittamaan teoksensa pelkistä musiikillisista lähtökohdista. Sävellystyön aikoihin (1989) Koskisen erityismielenkiinnon kohteena oli kontrasti, joka syntyy voimakkaan väkivaltaisen ja hiljaisen, jopa tuskaisen musiikin välille. Ajatukseen kuuluu, että tukahdutettu, henkeään haukkova musiikki on joutunut väkivaltaisen ilmaisun uhriksi.

Koskisen teos on valtaosaltaan tätä tukahdutettua ilmaisua, mutta kappaleen keskivaiheilla aggressiivisemmat äänenpainot tulevat hyökkäävinä esiin. Säveltäjä epäilee, että jos musiikkiin olisi tullut mukaan koreografia, olisi hiljaisen musiikin osuus vieläkin korostetumpi. Angst sijoittuu puoleenväliin säveltäjän kehityskulussa jousikvartetosta Oktettoon: siinä on kvarteton aggressiivisuutta, mutta myös Okteton pitkiä ääniä.

Angstin kantaesitti tanskalainen säveltäjä-sellisti Thomas Agerfeldt Olesen, joka on toiminut Koskisen musiikin esitaistelijana Tanskassa ja tilannut mm. kamariyhtyeteoksen Nausea (1996).

© Osmo Tapio Räihälä, 11/1998


Instrumentation

vlc


Category

Works for Solo Instrument


Premiere

Thomas Agerfeldt Olesen, Aarhus, Denmark, January 26, 1990


PDF for promotional use

 Download


Archive number

MF9991


+ Add information

Score


3 pages
A3-landscape

7.44 € 6.00 € excl. vat