AD 2017

by Juha Pisto

Three pictures of the times

for clarinet quartet

Empty sheet

Juha Pisto

AD 2017

Music Finland

Description

Tämä kolmiosainen teos syntyi Clarinet4 –kvartetin tilauksesta. Sen pohjavireenä ovat olleet kuluvan vuoden, AD 2017 maailmantapahtumat kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan. Teoksen osat poikkeavat karaktääriltään hyvinkin paljon toisistaan. Niissä ei pyritä asioiden autenttisuuteen, vaan ne ovat oman mielen mukaisia kuvauksia siitä mitä uutiset ja muun informaatio silmiimme ja korviimme tuo.

Read More

Ensimmäinen osa, Syrian cry vie hetkeksi keskelle sodan saartamaa kaupunkia missä raunioiden keskellä kulkija voi kuulla rukoushuudon, joka kutsuu ihmisiä koolle

Tuo rukoushuuto, jota teemaksikin voi kutsua on mukaelma Syyrian ortodoksien yhdestä ehtoollislaulusta. Se ei ole tarkoituskaan olla 1/1, vaan kyseessä on omin korvin kuultu, ja silmin nähty aamuhetki sodan runtelemassa Mosulissa. Siellä välillä kaaottistenkin olosuhteiden keskellä koetetaan pitää arjen rutiineista kiinni. Rukoushuuto kutsuu ihmisiä jumalanpalvelukseen hakemaan lohtua ja suojaa, lapset löytävät raunioiden keskellä leikinaiheen kuin tyhjästä, ruokalähetys tuli perille ja tänään saadaan vihdoin syödäkseen. Monta kertaa päivässä etsitään suojaa kuolemaa kylväviltä pommeilta. Omassa mielessäni myllersi hyvin voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita tätä osaa kirjoittaessani. Epätoivo, viha, pelko, rakkaus, ehkä uskokin tai pikemminkin epäusko nivoutuvat surrealistiseksi tunteeksi, jonka valtaamana television, lehtien ja netin välityksellä tuijotan noita ihmisiä ja heidän elämäänsä.

Toisen osan kuva piirtyy maailmasta, jossa narsismilla, vallanhimolla ja häikäilemättömyydellä ei ole rajoja. Se piirtää kuvan siitä, miten asioiden kriittinen tarkastelu ja kyseenalaistaminen on joillekin uhka. Ihmisiä manipuloidaan syöttämällä heille vain yhdestä tuutista tulevia valeuutisia ”Fake news” joista ennen pitkää tulee ainoita ”muka” totuuksia. Väärä saadaan näyttämään oikealta, mutta jos sitä vähä syvemmältä pääsee tutkimaan, onkin se merkityksetöntä hölynpölyä. Se on kuva ajasta, narsismista ja luonnehäiriöisistä ihmisistä, jotka valtapyrkimyksillään suurin luuloin ja olemattomin taidoin, ovat pelottavalla tavalla uhka suvaitsevaisuudelle, oikeudenmukaisuudelle, rauhalle ja demokratialle koko maailmassa.

Kolmannen osan keskiössä on koti, Home. Sen tunnelma on haikea ja siinä vilahtelevat takautuvasti muistikuvat niin kotipihasta, lapsuuden leikeistä, marjaretkistä, tai vaikkapa koulun kuusijuhlastakin. Jokaisella ihmisellä pitäisi olla koti ja kodin soisi olla se paikka, jonne on aina turvallista tulla ja palata vaikka muistoissa. Koti ei ole ihmiselle pelkästään fyysinen paikka, vaan se on myös henkinen tila. Tänään ajattelen kiitollisena sitä, että minulla on koti ja se on juuri Suomessa. Jossakin syvällä sisimmässäni elää toive, että koko maailmasta tulisi vielä kerran paikka, johon on hyvä ja turvallista syntyä ja jossa jokainen voi rauhassa kasvaa, opiskella, tehdä työtä, varttua ja vanheta.

Close

Instrumentation

3cl, bcl


Category

Chamber Works


Premiere

Clarinet4 (Anni Tolvanen, Anni Björk, Sirke Tynskä and Esko Lång), October 29, 2017, Helsinki


Movements

1. Syrian Cry; 2. Fake News 3. Home


Commisioned by / dedications

Commissioned by Clarinet 4


PDF for promotional use

 DownloadMore Archive number

MF34751


+ Add information