A propos de B-A-C-H

by Erik Bergman

Empty sheet

Erik Bergman

A propos de B-A-C-H

Fennica Gehrman

Description

À propos de B–A–C–H rakentuu motiiville joka koostuu neljästä sävelestä b, a, c ja h. Sävelet keskenään muodostavat eri intervalliyhdistelmiä, b–a ja c–h suuria sekunteja, a–c pieniä terssejä ja sen käännökset suuria sekstejä, a–h ja b–c suuria sekunteja jne. Ahtaassa asettelussa nämä neljä säveltä muodostavat klusterin.

Teoksen musiikilliset elementit ovat yksittäisiä säveliä, sointuja, tremolojaksoja, virtuoosisia kulkuja ja scherzo-osuuksia. Pedaalin käyttö antaa mahdollisuuden vaihteluihin ja vastakohtiin –oikealla pedaalilla voidaan luoda laajoja sointikenttiä ja staccatosoittona ilman pedaalia taas syntyy kuiva sointi.

Sävellys pitäisi soittaa tietyllä improvisatorisella vapaudella. En ole merkinnyt tahtiviivoja, sen sijaan olen antanut aiheille sekuntikestot ja nekin ovat vain suuntaa-antavia. En tahdo määritellä, kuinka taiteilijan tulisi teos soittaa. Hänellä on tietynlainen vapaus muovailla sävellys omien näkemystensä mukaan ja siksi minusta onkin hyvin jännittävää ja mielenkiintoista kuulla teoksen syntyvän aina uudestaan taiteilijan muovailemana.

© Erik Bergman, 1977


Instrumentation

pno


Category

Works for Solo Instrument


Opus no.

op. 79


Premiere

Liisa Pohjola, Helsinki, March 21, 1977


Commisioned by / dedications

Commissioned by the Finnish Broadcasting Company


+ Add information

No sheet music available from Music Finland.